søndag 6. januar 2013

Budsjettsirkus med innføring av eiendomsskatt og nedleggelse av barnehage

Fra leserinnlegg Nye Troms og Troms Folkeblad des 2012


Høyre presenterte i kommunestyret i desember et budsjett i balanse. Et budsjett uten innføring av eiendomsskatt, ingen nedleggelse av barnehager men med tøffe kutt i administrasjonen.

Arbeiderpartiet derimot lagde budsjettsirkus med å stille så dårlig forberedt til årets viktigste kommunestyresak at de måtte ta tre timeout for å få til et budsjett i balanse. Flaut. Resultatet ble heller ikke bra. Innføring av eiendomsskatt, nedleggelse av Moegga barnehage, et prosentnedtrekk på alle enheter med 4 millioner og kutt på skolesiden med kr 5,6 millioner for 2014 er nå dessverre et faktum.

Dette er helt unødvendige tiltak – Bardu kommune er ikke i en situasjon der dette er påkrevet. Nå foregår det et oppryddingsarbeid etter at frie midler (Konsesjonskraftinntekter) på titalls millioner årlig er pøst inn i daglig drift, og alle fond er tømt. Konsesjonskraft-festen er over, kassa er tom og nå biter politikerne kraftig fra seg.
Bardu kommune må fremdeles redusere driften kraftig. Det er en krevende og utakknemlig manøver. Det er hardt å redusere en drift som har est ut. Kommunens budsjett består av tilnærmet 70-80 % lønnsrelaterte kostnader – det betyr stillingskutt. Det smerter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar